Adina Stoian: Părinților de fete le recomand să le lase să își urmeze visul

Adina Stoian este mama a doi copii, Răzvan și Carla, ambii jucători de fotbal. Carla este jucătoare în cadrul clubului nostru și a făcut parte din lotul care a fost vicecampioana Campionatului Național de Junioare U15 în 2019. Despre viața cu doi fotbaliști, Adina Stoian ne vorbește în acest interviu.

Aveți doi copii care joacă fotbal, un băiat și o fată! Cum ați acceptat acest lucru?

Am un băiat, Răzvan, care joacă fotbal de 12 ani. El fiind cel mare, nu a fost nicio problem în alegerea sportului. În situația Carlei, recunosc că la început nu mi-a fost ușor să accept să joace fotbal.

Care este cea mai mare provocare când vine vorba despre fotbal în familie?

Cea mai mare provocare la noi în familie este ziua în care au amândoi meci, în același timp. Cum ne împărțim noi, ca părinți? Care se duce la băieți, care se duce la fete? Provocări mai avem și când se joacă El Clasico, Barca – Real Madrid. Și mai avem discuții pe eterna rivalitate dintre Messi și Ronaldo.

Cum reacționează Răzvan la meciurile Carlei, fiind fratele mai mare?

Răzvan trăiește foarte intens meciurile Carlei. De cele mai multe ori, este cel mai mare critic al ei, mereu îi spune ce poate să îmbunătățească în jocul ei. O încurajează atunci când este dezamăgită sau supărată că nu ies lucrurile cum și-ar fi dorit.

Cum vă susțineți copiii pentru a face sport și ce recomandări le dați părinților care au fete dornice să joace fotbal?

Ambii copii sunt susținuți de familie, atât moral cât și financiar. Participăm în familie la fiecare meci jucat de Răzvan, iar cu Carla venim la antrenamente. De asemenea, la meciurile ei suntem prezenți cu toții, în afara zilelor în care joacă în același timp, cum am spus și anterior.

Părinților de fete le recomand să le lase să își urmeze visul. Eu sunt un exemplu viu – după 5 ani în care Carla a făcut dans sportiv, chiar trecând la un nivel mai înalt, a hotărât să o apuce pe un alt drum. Nu am putut decât să fiu de acord cu ceea ce și-a dorit.

Consider că un copil care face sport cu bucurie și plăcere, este mult mai împlinit și are rezultate mult mai bune în ceea ce face, față de un copil căruia i se impune sau căruia i se alege un sport de către părinți. ”Și fetele joacă fotbal!”

Ce schimbări pozitive a adus sportul în familia dumneavoastră?

De când practică acest sport sunt, în primul rând, sănătoși. Sunt mai organizați, mai disciplinați și mai focusați pe antrenamentele și meciurile pe care le au. Bineînțeles că pe lângă ei și noi suntem mereu în priză, toată săptămâna și în weekend. Nouă chiar ne place ceea ce fac ei, iar sportul în general înseamnă sănătate, cum să nu fim de acord?!

Cum reușiți să motivați copiii pentru a avea rezultate bune la școală și, în același timp, să practice și un sport?

Pentru că amândoi fac ceea ce le place, nu trebuie să îi motivez în niciun fel. Am acceptat ca amândoi să practice sport cu condiția ca la școală să aibă rezultate bune, iar până acum nu m-au dezamăgit .Răzvan este student în anul I la ASE, iar Carla este în clasa a VII-a, având rezultate extraordinare. Amândoi sunt serioși și ambițioși și atunci când este vorba de școală, și atunci când este vorba de fotbal. Nu reușești nimic în viață fără muncă, disciplină și organizare! Chiar dacă ai momente în care ești obosit, dezamăgit, supărat, trebuie să înveți din lucrurile negative și să mergi mai departe!

1 Response

Leave a Reply

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord