Alexandra Georgescu: Lumea trebuie să conștientizeze că este mai simplu și mai puțin costisitor să previi, decât să tratezi

Alexandra Georgescu are 25 de ani și este kinetoterapeut în cadrul Federației Române de Fotbal. A studiat kinetoterapia în cadrul UNEFS și are masterat în același domeniu. A început ca voluntar la diverse clinici și spitale, apoi la Federația Română de Fotbal, unde lucrează acum cu loturile naționale feminine, axându-se mai mult pe partea de traumatologie sportivă, sub ghidarea medicului Federației, Mihai Meiu. Investind continuu în evoluția ei, Alexandra a absolvit și diverse cursuri de perfecționare, punând în practică și la clinicile de recuperare din București în cadrul cărora a lucrat.

Având în vedere experienţa cu Echipele Naţionale, ce părere ai despre munca în echipă şi cum reacţionează fetele la sfaturile tale?

La începutul acestui an, când am ales să preiau și lotul U17, am avut cea mai mare surpriză (plăcută). Acolo am învățat și eu ce înseamnă cu adevărat munca în echipă. Datorită acelui grup unit și a colegilor mei din staff, am avut parte de cele mai productive și eficiente activități, deoarece am divizat sarcinile în atribuții mai mici pentru fiecare, iar munca a fost mai eficientă. Munca în echipă presupune colaborare, încredere și respect, și îmi pot imagina asta precum un lanț unit prin zale. Dacă una dintre zale lipsește, continuitatea lanțului e întreruptă. Mai merg și pe principiul că “un om poate să fie un element foarte important într-o echipă, dar un om nu poate face o echipă”. Deci, cu toții suntem importanți, iar fetele sunt conștiincioase, responsabile și iau în considerare sfaturile mele, care sunt în beneficiul lor, bineînțeles.

Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facă un sportiv pentru a preveni accidentările?

Sunt câteva principii simple, dar greu de realizat, se pare. Acestea sunt: odihna, hidratarea, alimentația, antrenamente specifice sportului practicat. Să fii sportiv de performanță nu este ușor, tocmai de aceea trebuie să lucrezi suplimentar antrenamentelor de la club, să faci exerciții de forță, de stabilitate și propriocepție, de prevenție, de stretching și mobilitate. Să nu uităm de principalele metode de refacere post-efort. Fiecare trebuie să fie responsabil de propriul corp. Lumea trebuie să conștientizeze că este mai simplu și mai puțin costisitor să previi, decât să tratezi.

Care sunt cele mai frecvente probleme medicale şi care crezi că este cauza apariţiei lor?

O să mă refer strict la accidentări și cele mai frecvente sunt: entorsele, întinderile musculare, microrupturile fibrilare, contracturile musculare cu rigidizarea fasciei din cauza suprasolicitării. Cauza apariției lor poate fi reprezentată de lipsa celor prezentate la întrebarea anterioară.

Ce sfaturi le dai sportivelor care sunt accidentate?

Să lase încăpățânarea deoparte și să nu mai considere că “eu pot și așa”. Durerea este prietenul nostru, este un semnal de alarmă cu care corpul ne atenționează. Trebuie să îl ascultam, clar. Sportivele trebuie să fie sincere cu ele și apoi cu cei din jur. Să anunțe medicul, fizioterapeutul, antrenorul, care este situația reală, să se oprească din efort și apoi pașii sunt prestabiliți: un consult medical de specialitate, un examen imagistic dacă este cazul și apoi recuperare medicală. Prin continuarea efortului poți să înrăutățești situația, iar perioada de recuperare va fi prelungită.

Care crezi că sunt materialele sportive pe care fiecare jucătoare trebuie să le aibă în casă pentru a lucra individual?

Voi alege câteva materiale simple și cât mai puțin costisitoare: benzi elastice, elastice, pernă de echilibru, coardă, foam roller și o minge de tenis.

Ce îţi doreşti de la jucătoarele cu care lucrezi şi care sunt cele mai importante lucruri în meseria ta pentru a avea succes?

De la ele îmi doresc sinceritate, respect, să fie ambițioase, răbdătoare și responsabile. De la mine am aceleași pretentii și, pe lângă celelalte atribuții și caracteristici ale profesiei mele, dacă îmi asum și cele menționate, cred cu tărie că asta este cheia succesului!

__

Foto: Arhivă personală, Diana Coltofean

Leave a Reply

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord