Alexandra Marian: Indiferent că ești femeie sau bărbat, ca și antrenor, trebuie să fii un exemplu pentru jucătorii tăi

În cadrul proiectului „ProCALL – Creșterea  nivelului profesional al antrenorilor de fotbal feminin” proiect finanțat prin programul Erasmus+, Alexandra Stan și Alexandra Marian au fost în Marea Britanie la întâlnirea organizată de partenerul Boldmere St. Michaels FC. Întoarse în România, Alexandra Marian ne-a povestit într-un interviu cu ce cunoștințe s-a întors din Marea Britanie și cum se gândește că am putea dezvolta fotbalul feminin în România.

Ce ți-a plăcut cel mai mult la schimbul de experiență din programul Erasmus?

Programul Erasmus mi-a oferit oportunitatea de a cunoaște oameni noi, pasionați de fotbal, de a călători, de a asimila informații noi, valoroase. A fost o experiență interesantă și prin faptul că antrenori din alte țări, precum Anglia, Italia, Portugalia, au împărtășit din experiențele și cunoștințele lor.

Cum crezi că ai putea să motivezi mai multe femei să antreneze?

Având în vedere că în momentul de față, în România, fotbalul feminine a luat amploare, totuși numărul femeilor care antrenează este unul scăzut. Dacă privim la cluburile mari de fotbal feminin din străinătate, la echipele naționale, vedem că în fiecare staff există cel puțin 1-2 femei. Cred ca factorul principal care a împiedicat femeile să antreneze a fost cel financiar. În România, sunt puține cluburi care își permit să plătească o jucătoare, iar suma respectivă nu este una care să ii permită să aibă un trai decent. La fel este și în cazul unei antrenoare în fotbalul feminin, motiv pentru care renunță la fotbal, la antrenorat, îndreptându-se spre alte domenii mai bine plătite.

Cred că regula impusă de FRF, aceea că, cluburile de fotbal masculin să aibă și echipă de fete, e un prim pas către o schimbare, și astfel nu vor mai fi nevoite să renunțe la antrenorat.

Un alt motiv pentru care ar trebui să înceapă sau să continue această activitate, este pasiunea. Emoțiile, trăirile unui meci sunt altele, diferite, mai intense din postura de antrenoare decât ca și jucătoare.

Care sunt cunoștințele dobândite până acum în proiectul Erasmus?

Datorită proiectului Erasmus am descoperit că fotbalul este același și pentru femei și pentru bărbați, diferențe existând la nivel psihologic și fiziologic. Indiferent că ești femeie sau bărbat, ca și antrenor, trebuie să fii un exemplu pentru jucătorii tăi, un caracter solid. În ceea ce privește sistemul competițional, celelalte țări se pot “lăuda” cu aproximativ 5-6 eșaloane.

Cum poate clubul Dream Team să ajute și alte femei să se implice în fotbal și care este prima idee pe care o vei implementa în urma acestui proiect?

Cred că prin organziarea unor mini turnee (sau meciuri amicale, de pregătire) la care să participe diferite școli  – fiecare profesoară de sport cu grupa ei de fetițe poate contribui la creșterea numărului de femei implicate în fenomen.

De asemenea, aș organiza cât mai multe cursuri/ workshop-uri pentru femeile care antrenează și care vor să antreneze, incluzând schimb de experiență cu alte cluburi atât din țara noastră, cât și din alte țări.

Leave a Reply

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord