Alexandra Stan: Trebuie să înțelegem că fetele sunt diferite față de băieți și au mult mai mare nevoie de sprijin și susținere din partea noastră

În cadrul proiectului „ProCALL – Creșterea  nivelului profesional al antrenorilor de fotbal feminin” proiect finanțat prin programul Erasmus+, Alexandra Stan și Alexandra Marian au fost în Marea Britanie la întâlnirea organizată de partenerul Boldmere St. Michaels FC. Întoarse în România, Alexandra Stan ne-a povestit într-un interviu despre experiența trăită în cele câteva zile petrecute cu englezii.

Ce părere ai despre proiectul Erasmus?

Mă bucur că pot să fac parte din acest proiect alături de oamenii care m-au format și îndrumat către meseria de antrenor. Mi se pare un proiect minunat la finalul căruia sper ca majoritatea antrenorilor de fotbal feminin să se inspire.

Cu ce gânduri ai plecat în Anglia și cu ce cunoștințe noi te-ai întors?

Am plecat în Anglia foarte entuziasmată să învăț lucruri noi. M-am bucurat din prima clipă când am ajuns și am interacționat cu oamenii de acolo, ei fiind foarte deschisi. Mi s-a părut ceva extraordinar ca un club ca Boldmere St. Michaels, despre care până să ajung în Anglia nu auzisem, este format din 66 de echipe (61 echipe de băieți și 5 de fete). M-a impresionat foarte tare cultura fotbalistică, deși știam despre fotbalul englez și îmi place să mă uit la meciurile din Premier League.

Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai pune în practică la clubul Dream Team?

În primul rând mi-aș dori să văd și la fetele noastre aceeași atitudine, determinare și bucurie de a juca fotbal la fiecare antrenament și meci. Fetele de acolo, deși aveau antrenament seara foarte târziu și veneau de la muncă sau facultate, nu le-am auzit să se plângă că sunt obosite. Dimpotrivă, erau cu zâmbetul pe buze și pline de energie pe toată durata antrenamentului.

Mi-a plăcut foarte mult ca fetele au o relație foarte bună cu antrenorul. Mi-aș dori ca după finalizarea acestui proiect, atât eu, cât și ceilalți antrenori din fotbalul feminin să încercăm să ne corectăm greșelile și să avem o relație cât mai bună cu jucătoarele noastre. Trebuie să înțelegem că fetele sunt diferite față de băieți și au mult mai mare nevoie de sprijin și susținere din partea noastră.

Cum sunt privite antrenoarele în Anglia și cum promovează dezvoltarea fotbalului feminin?

La clubul Boldmere St. Michaels este o singură antrenoare care se ocupă de portari. Relația dintre ea și ceilalți antrenori este una foarte bună, comunică foarte mult, este integrată în echipă, ceea ce mi-a plăcut, deoarece pentru mine este foarte importantă relația antrenorilor dintr-un club.

Ai întâlnit mai mulți antrenori? Cum a fost schimbul de experiență? Ce subiecte ați abordat?

Da. Am participat la un seminar cu mai mulți antrenori din Marea Britanie. Pentru mine a fost un schimb de experiență extraordinar. Am cunoscut antrenori de la grupe de băieți, antrenori de la grupe de fete, dar toți la fel de pasionați și foarte dornici să învete lucruri noi.

La acest seminar mi-a placut foarte mult că am lucrat în echipe. Am fost trei teme: The importance of good coaching, Authentic Leadership theory și What Authentic Leadership looks like in coaching practice. Pe lângă aceste trei subiecte am avut și o prezentare privind diferențele dintre fotbalul feminin și cel masculin. Îmi doresc ca și atunci când o să mă întorc din Italia și Portugalia să fiu la fel de fericită și să găsesc și acolo aceeași pasiune, dăruire și cultură fotbalistică ca în Marea Britanie.

Leave a Reply

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord