Este dreptul fiecăruia dintre noi să practicăm sportul care ne place. Fără discriminare, fără să fim arătați cu degetul.

Cristina Hăzulea este psiholog, lucrează la Sport Psy 1, singura firmă din România care oferă servicii profesioniste de psihologie sportivă. A făcut parte din staff-ul Centrului de Excelență de la Deva, iar în 2018 a fost în staff-ul echipelor naționale de fotbal de juniori, născuți în anul 2002 și 2003.

Pentru că egalitatea de gen în sport, și nu numai, este o temă intens dezbătută în ultima vreme, pentru că sportivele sunt afectate de prejudecățile din jur, Cristina Hăzulea a scris la invitația noastră un articol despre importanța egalității de gen.

__

Sunt fată și îmi place să joc fotbal..

Fotbalul nu mai este de mult un sport practicat doar de bărbați. Chiar și în România, tot mai multe fete joacă fotbal într-un mod organizat. Fotbalul ar trebui să fie un mediu sigur, primitor și pozitiv pentru fetele și femeile care vor să lucreze, să joace sau să vizioneze meciuri, fără a fi discriminate sau arătate cu degetul.

Dacă ar fi să vorbim despre discriminare, am defini-o ca un tratament inegal și nedrept al indivizilor pe baza rasei, etnicității, religiei, sexului sau vârstei, ceea ce are ca rezultat negarea oportunităților, selecția sau promovarea.

Bărbații și femeile au experimentat și încă experimentează adesea efecte adverse din cauza rolurilor de gen. Cu toate acestea, la nivel global, tot mai puține femei sunt dezavantajate din cauza genului, lucru care nu le mai împiedică accesul la resurse, realizarea drepturilor și valorificarea oportunităților. Rezultatele pozitive ale sportului în rândul femeilor și egalitatea de gen au fost constrânse și, din păcate, încă sunt constrânse de discriminarea bazată pe gen, alimentată de stereotipurile continue privind rolul social al femeilor și abilitățile fizice ale acestora. Spre exemplu, sportul este în general considerat un proces social și cultural în care construcțiile sociale ale masculinității și feminității joacă un rol-cheie. Încă se consideră neadecvat ca femeile să se angajeze în sport, iar cele care fac acest lucru sunt adesea percepute ca fiind “masculine”.

Dacă stăm să analizăm dezvoltarea anumitor sporturi putem vedea că de-a lungul timpului și percepțiile s-au schimbat – de exemplu, acum 100 de ani patinajul era un sport pentru bărbați; în  zilele noastre cele mai mari stele ale sale sunt femeile. Acest lucruri nu sugerează o devalorizare a sportului, ci mai degrabă scot în evidență faptul că toate sporturile ar trebui să fie evaluate în condiții de egalitate, fără prejudecăți de gen sau de alt tip.

Cu siguranță, discriminarea bazată pe gen față de femei în sport rămâne o problemă persistentă. Acest lucru este evident în special din reprezentarea inegală a femeilor în mediile sportive.

Abordarea inegalității în sport este astfel vitală pentru a realiza progrese. Egalitatea de gen asigură că atât bărbații, cât și femeile au acces egal la oportunități și că își pot exercita drepturile. Având în vedere importanța sportului în promovarea bunăstării mentale și fizice, este necesar să se asigure și să se mențină egalitatea de gen prin promovarea, implicarea și participarea femeilor la diferite activități sportive.

Integrarea genului ar trebui asigurată în toate cluburile și organizațiile sportive. Aceasta înseamnă depășirea noțiunii că “sportul este o activitate masculină dominată de bărbați”. Creșterea participării femeilor în sport ar trebui să reducă semnificativ stereotipurile și discriminarea de gen, promovând astfel egalitatea de gen. În plus, implicarea femeilor în sport poate contribui semnificativ la dezvoltarea comunității și la viața publică.

Sporturile de echipă, precum fotbalul, oferă beneficii atât sociale cât și fizice, dar și psihologice. Este responsabilitatea fiecăruia să sprijine promovarea femeilor în sport.

Este dreptul fiecăruia dintre noi să practicăm sportul care ne place. Fără discriminare, fără să fim arătați cu degetul. Sportul ne unește, ne face să fim mai buni. Așa că DA! Fetele joacă fotbal și îl joacă foarte bine!

Leave a Reply

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord