Horațiu Baciu: Trebuie să investim mai mult în educația fotbalistică încă de la o vârstă fragedă

În vârstă de 25 de ani, Horațiu Baciu este preparator fizic în cadrul Federației Române de Fotbal. A contribuit la performanța reprezentativei U21 masculine de la Euro 2019, a lucrat în ultimele luni și cu reprezentativele feminine, iar de curând a fost cooptat de Mirel Rădoi în staff-ul Naționalei de seniori. Cu studii în Anglia și licențiat în știința sportului, Horațiu a lucrat în trecut și echipele CFR Cluj și Universitatea Cluj. Se prezintă ca o persoană foarte pozitivă și pasionată de tot ceea ce face, și încearcă să lase o amprentă pozitivă asupra celor din jurul său atât în viața personală, cât și în cea profesională.

Horațiu Baciu ne-a răspuns la câteva întrebări legate de pregătirea fizică a sportivilor și importanța acesteia. Iată ce a ieșit 😀

Având în vedere că ești preparator fizic, ce părerea ai despre pregătirea fizică și cât de importantă este?

Din punctul meu de vedere pregătirea fizică este la fel de importantă precum cea tactică, tehnică sau mentală. Fotbalul este un sport extrem de complex, iar cei 4 factori menționați au o importanță egală, nu poate exista unul fără celalalt când vorbim despre fotbalul de performanță.

Unde crezi ca suferă cel mai mult jucătorii de fotbal din România și unde crezi ca ar trebui să investim mai mult?

Consider că fotbaliștii si fotbalistele din România suferă cel mai mult la factorul mental. Mulți/multe nu conștientizează importanța acestui aspect și îl neglijează. Acesta este unul dintre motivele pentru care jucătorii/jucătoarele se integrează mai greu atunci când aleg să joace în campionatele de afară. Cred că trebuie să investim mai mult în educația fotbalistică încă de la o vârstă fragedă, astfel dezvoltarea jucătorilor/jucătoarelor va fi făcută în mod corect cu o mentalitate de a fi mereu cei mai buni.

Ai lucrat cu Echipele Naționale de fotbal feminin, ce crezi că trebuie să lucreze fetele ca să ajungă să facă față la nivel internațional?

Fetele trebuie să lucreze în mod profesionist în fiecare zi, a fi sportiv profesionist nu este ușor, necesită sacrificii zilnice. Eforturile făcute și cumulate în timp pot duce la performanță. Când mă refer la sacrificii, amintesc efortul depus în timpul antrenamentului atât din punct de vedere fizic cât și tactic, pregătirea mentală pentru competiție, alimentația și odihna.

Sunt multe jucătoare talentate și cu calități tehnice foarte bune, crezi că pot ajunge aceste jucătoare să facă performanță fără să pună accent pe pregătirea fizică?

Până la un anumit nivel calitățile tehnice pot face diferența, dar când vorbim despre performanță în sport, pregătirea fizică poate face diferența. O jucătoare foarte talentată nu poate niciodată să se exprime pe teren la capacitățile ei maxime dacă nu are o pregătire fizică foarte bună. Toate lucrurile se leagă.

De ce apar accidentările și cum putem să le prevenim?

Accidentările apar de multe ori pe baza lipsei de pregătire fizică specifică sportului practicat. Organismul nu poate tolera intensitatea mișcărilor la care este expus și atunci cedează. Un alt tip de accidentare este acela prin contact, fiind greu de prevenit și imprevizibil. Pentru a preveni accidentările musculare, antrenorii trebuie să dozeze în mod inteligent efortul jucătoarelor și tipul de antrenament folosit. Stimulii folosiți în antrenament trebuie să pregătească jucătoarele pentru testul real, adică meciul. Supra-antrenamentul este la fel o cauză în apariția accidentărilor, cât și lipsa antrenamentului. Toate aceste lucruri trebuie gestionate atent pentru a oferi jucătoarelor o dezvoltare corectă și sănătoasă, lipsită de accidentări.

Care consideri ca sunt cele mai mari greseli pe care le poate face un sportiv care se antrenează singur?

Un sportiv care se antrenează singur în marea majoritate a timpului nu știe de fapt ce antrenează. Este foarte greu pentru un sportiv să aibă cunoștințe asupra antrenamentului, de aceea, cea mai recomandată metodă este să apeleze la specialiști în domeniu.

Ce sfaturi le dai sportivelor care vor să ajungă jucătoare profesioniste?

Să nu se mulțumească cu puțin, să muncească din greu pentru visul lor si să aibă mereu încredere că pot reuși.

 

Foto: Arhivă personală

Leave a Reply

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord