INTERVIU Darius Hîmpea, preparator fizic: Sfaturi pentru perioada de pregătire și cum poți evita accidentările
În vârstă de 26 de ani, Darius Hîmpea este fost jucător de performanță, activând în cea mai mare parte a carierei lui la Universitatea Cluj, dar și la FCM Baia Mare, Dacia Unirea Brăila și FC Unirea Dej.
În prezent, Darius este preparator fizic în cadrul Federației Române de Fotbal și al clubului Universitatea Cluj. Lucrează cu reprezentativa feminină de senioare a României și Echipa Națională U19 cu care a reușit calificarea la Campionatul European.
Se caracterizează ca fiind o persoană serioasă și sinceră, dornică și motivată să învețe și să acumuleze cât mai multă experiență.
Cum a fost trecerea de la jucător la preparator fizic?
Trecerea de la jucător la preparator a fost una dificilă, provocatoare, dar și satisfăcătoare. Neavând niciun studiu în acest domeniu vast, bazându-mă doar pe experiența mea ca jucător profesionist, începutul meu a fost unul greoi, dar am urmat cursuri de specialitate și am câștigat experiență lucrând împreună cu juniorii U19 și U17 ai Universității Cluj.
Totodată, am avut și am în continuare norocul să fac parte dintr-un grup frumos de oameni pasionați din acest domeniu, de la care am învățat și cu care facem schimb de idei și păreri, Horațiu Baciu, Miodrag Todorov, Vlad Nicoară și Bogdan Paravan.
Cum te-a ajutat experiența ca jucător să-ți alegi calea antrenoratului?
M-a ajutat în mare măsură. Am avut ocazia să lucrez cu diferiți antrenori, diferite mentalități și practici, care mi-au modelat percepția despre modul de pregătire și aplicabilitate.
Ce lucruri pui în practică din experiența acumulată pe teren?
În primul rând, pun accent pe seriozitate, implicare și concentrare. Mai precis, factorul mental, unde cred că suferim ca jucătoare/jucători. În al doilea rând ar fi, bineînțeles, conștientizarea și corectitudinea cu care se lucrează atât pe teren, cât și în afara acestuia. Aici mă refer la biomecanică, prevenirea accidentărilor și aplicarea cerințelor pe care acest sport le cere.
Ce crezi că ți-a lipsit ca jucător și vrei să pui în practică cu sportivii pe care îi antrenezi?
Un cuvânt care ar descrie perfect situația mea ar fi continuitatea (constanța), iar când spun acest lucru mă refer din nou la mentalitate. Nu pot spune că am fost un jucător foarte talentat, în schimb am muncit pentru a ajunge la un anumit nivel. Însă munca aceasta nu a fost continuă, având momente în carieră în care eram prezent 100% și dădeam totul la fiecare antrenament, dar și în extrema opusă, în care mă mulțumeam doar că particip la antrenamente și cu ce reușisem până atunci din punct de vedere al carierei.
Cum este să lucrezi la Echipa Națională de senioare?
Este o experiență unică și interesantă, având în vedere că am șansa să lucrez cu cele mai bune jucătoare pe care le are Naționala Feminină. Sunt foarte receptive și profesioniste, motiv pentru care nivelul la care sunt în acest moment al carierei lor este bine meritat. Este un grup frumos, unde comunicarea între staff și jucătoare este una foarte bună și benefică pentru obținerea rezultatelor favorabile. Țin să le mulțumesc pe această cale pentru că m-au acceptat și integrat în grupul lor.
Este perioada în care majoritatea echipelor feminine reiau pregătirea. Ce sfaturi le dai pentru perioada pregătitoare?
Să acorde o atenție sporită acestei perioade de pregătire pentru a nu risca accidentări. Este o perioadă în care pot acumula multe, mai ales din punct de vedere fizic. Vor fi momente grele, dar trebuie să aibă grijă de acest aspect și sa rămână concentrate.
Care crezi că sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facă o sportivă pentru a ajunge să joace la un nivel profesionist?
A fi sportiv nu este ușor pentru că necesită sacrificii zilnice. În ziua de azi este foarte ușor să renunți sau să zici pas la o oră de antrenament în plus sau să lucrezi unde ești deficitar (tehnic, tactic sau fizic). E dificil când ești înconjurat de diferite tentații. Trebuie să nu uite de ce au ales acest drum și această viață de sportiv, să treacă peste greutățile de care se lovesc zi de zi la antrenamente sau în afara terenului. Să nu regrete o zi, un antrenament sau un meci gândindu-se că poate n-a fost suficient.
Ce părere ai despre pregătirea individuală? Ce trebuie să aibă în vedere jucătoarele pentru a nu se accidenta?
Trebuie să aibă în vedere perioada în care se află și să ceară părerea atât antrenorului, cât și a unui specialist în acest domeniu, pentru a nu risca să intre într-un proces de supraantrenament. Sunt mai mult decât de acord cu pregătirea individuală, dar trebuie corelată și ținut cont de antrenamentele cu echipa. Să aibă în vedere refacerea dintre antrenamente, alimentație și hidratare.