Ioana Bortan: Situația actuală m-a convins că este absolut necesar să avem un back-up plan pentru ziua în care agățăm ghetele în cui

Ioana Bortan a devenit una din cele mai reprezentative jucătoare de fotbal din România, deși a început să joace abia la 19 ani. Acum are 31 de ani, este multiplă campioană cu ”U” Olimpia Cluj și nu lipsește de la acțiunile Echipei Naționale. A terminat Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul UBB, cu master în Antrenament și Perfomanță Sportivă. Între timp, Ioana a obținut și licența de Instructor Fitness.

Eşti o jucătoare cu experienţă, care crezi că sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facă un sportiv pentru a ajunge să facă performanţă?

Pentru a atinge marea performanța, în primul rând trebuie să fii foarte bine pregătit din punct de vedere mental. E nevoie de sacrificiu, un sacrificiu care să vină din dorință. Apoi putem vorbi de nevoia unei vieți sănătoase (alimentație, refacere, recuperare), dar și de pregătirea fizică bine sistematizată. Totodată trebuie să fii conștient că doar respectând “regulile” poți atinge performanța.

Ce îţi place cel mai mult la jocul de fotbal?

Fotbalul este un sport de echipă, și evident îmi place felul în care jucătorii/jucătoarele muncesc pentru rezultate împreună. Pentru a atinge rezultatul maxim dintr-un meci trebuie să înscrii mai multe goluri decât adversarul, iar pentru asta toți jucătorii trebuie să își aducă contribuția. Apreciez felul în care jucătorii se ajută și se ridică unul pe celălalt, mai ales atunci când coechipierul este mental la pământ. Asta înseamnă sportul de echipă.

Cum vezi evoluţia fotbalului feminin în România?

Fotbalul feminin din România este pe o pantă ascendentă în ultimii 2 – 3 ani din punct de vedere cantitativ. Din păcate, din punct de vedere calitativ lucrurile nu stau la fel.

Ce ai învăţat din această experienţă?

Că viața este imprevizibilă și că noi oamenii suntem mici pe acest pământ. Nu reacționăm rapid la pericol și nu avem instinctul de a ne apăra atunci când suntem puși în fața dezastrului. Ba mai mult, inconștiența ne-a adus până în acest punct. Pe de altă parte, m-a impresionat solidaritatea multor oameni în această perioadă și mi-aș dori să rămână la fel și după toată această nebunie. Nu în ultimul rând, pe mine personal, situația actuală m-a convins că este absolut necesar să avem un back-up plan pentru ziua în care agățăm ghetele în cui.

Având în vedere că eşti jucătoare de Echipa Naţională, cum îţi petreci timpul în această perioadă?

Încerc să rămân optimistă și să iau partea bună a lucrurilor. Respect programul primit din partea antrenorilor din punct de vedere sportiv. Pe lângă asta, am norocul să fiu alături de familie și consider că recuperez o bună bucată de timp pierdut alături de ei.

Eşti un model pentru multe jucătoare, ce sfaturi le dai ca să treacă mai uşor peste această perioadă?

În primul rând le sfătuiesc să fie responsabile și să respecte regulile impuse de stat. Să fie optimiste că lucrurile or să revină la normal. Le-aș mai sfătui să nu perceapă această perioadă ca pe o vacanță, dimpotrivă au ocazia să muncească mult mai mult din punct de vedere fizic pentru creșterea tonusului muscular.

__

Foto: Diana Coltofean

Leave a Reply

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord