Paradisul fotbalistic Dana Cup Hjorring

Dana Cup Hjorring a fost pentru noi un paradis. Un paradis construit în jurul unui singur motiv… fotbalul. Imaginați-vă cel mai genial și fastuos festival existent și înlocuiți scenele magnifice cu peste 60 de terenuri de fotbal cu iarbă perfectă și porți pregătite să încaseze goluri de poveste. Artiștii erau însăși miile de copiii ce luptau pentru mult râvnitul trofeu. Fete și băieți cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani s-au adunat pentru a se bucura de fotbal împreună.

Ne-a făcut o deosebită plăcere să îi învățăm pe cei mici ce înseamnă cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale ONU, cunoscute și sub denumirea de Obiective Globale, prin activități și joculețe ce au la bază fotbalul. Ne-am distrat de minune și ne-am simțit bine împreună. Totodată am fost provocate la câteva meciuri 2 vs 2 de-a lungul turneului. Cele două porți micuțe pe care le aveam în posesie erau mult prea tentante pentru cei mici, care nu s-au putut abține din a ne provoca din când în când să jucăm împotriva lor. Unul din cele mai intense meciuri l-am purtat împotriva băieților de la FC Ordin care veneau tocmai din Brazilia și participau la categoria U12. Am reușit să înscriem atât noi, cât și ei, însă am luptat atât de intens după fiecare minge încât am uitat să ținem scorul, dar ce vă putem spune este că acești băieți au reușit performanța de a marca nu mai puțin de 100 de goluri în drumul lor spre trofeul Dana Cup și au încasat doar unul singur. Fetele din Suedia erau pasionate de tenis de picior, așa că vizitau adeseori terenul special amenajat în zona noastră și ne împărtășeau cu zâmbetul pe buze cât de mult iubesc fotbalul. De foarte multe ori mingea aducea împreună băieți și fete din toate colțurile lumii, care se războiau dând mingea dintr-o parte în alta a fileului. Ce ne-a ajuns la inimă a fost deschiderea cu care băieții le primeau pe fete pe terenul de fotbal sau tenis și invers. Cu toții se bucurau de fotbal indiferent de vârstă, sex sau țara de proveniență. A fost pur și simplu minunat.

 

Am avut ocazia de a asista și la câteva din meciurile disputate de fete în cadrul competiției, iar ce ne-a surprins într-un mod plăcut a fost determinarea lor. Luptau până în ultima clipă și alergau după fiecare minge. Își dădeau sufletul pe teren, dar își păstrau zâmbetul pe buze. Ni s-a părut fascinant de interesant cum fiecare echipă purta după ea câte o boxă imensă pentru a întreține atmosfera. Am avut ocazia de a vedea cum o echipă de fete avea întreaga încălzire construită sub forma unei coregrafii și pur și simplu dansau și zâmbeau cu conștiinciozitate înaintea meciului pe ritmul melodiilor bine alese. Atmosfera la meciuri era de nedescris. Erau părinți care merseseră mii de kilometri pentru a-și susține copiii de pe marginea terenului. Erau echipați cu steaguri, tobe și chiar vuvuzele și să nu uităm de nelipsitele scăunele de pescari pe care le purtau după ei pentru a urmări meciurile stând comod. Li se simțea emoția în ochi. La fiecare șut pe lângă poartă, oftau cu toții la unison, la fiecare dribling reușit și gol înscris, inima le trasărea de bucurie. Aveau chiar și melodii special pregătite pentru a celebra fiecare reușită.

20.000 de participanți, 2.532 de meciuri jucate și nu mai puțin de 11.595 de goluri marcate, însă pe lângă toate acestea bucuria de a juca fotbal este cea care a atins cote maxime. Ne bucurăm enorm că am putut face parte din paradisul fotbalistic Dana Cup Hjorring 2019. A fost o experiență de neuitat și sperăm că poate la anul vom fi din nou acolo, însă din poziția de jucătoare de această dată.

Un articol scris de Nico Toporaș și Cătălina Nițu.

Foto: Arhivă personală, Facebook Fortuna Hjorring

Leave a Reply

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord