Proiectul Erasmus + „Increasing the professional level of coaches in women’s football” a ajuns la final

Dorinṭa din ce ȋn ce mai mare a populaṭiei feminine de a practica jocul de fotbal la nivel mondial, implicarea socialului si economicului ȋn această zonă, atenṭia sporită din partea federațiilor naționale şi forurilor internaționale, fac ca fotbalul feminin să cunoască un nivel de dezvoltare fără precedent.

Considerăm că ȋn viitorul apropiat, creșterea numărului de antrenoare profesioniste dar și dezvoltarea abilităților profesionale ale tuturor antrenorilor de sex masculin care lucrează în fotbalul feminin, reprezintă o necesitate.

În perioada 01.01.2019 – 30.12.2020 s-a derulat ȋn România proiectul ERASMUS+ „INCREASING THE PROFESSIONAL LEVEL OF COACHES IN WOMEN’S FOOTBALL”, parteneri fiind: Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport București (România), Treinadores Portugal (Portugalia), Centro Sportivo Educativo Nazionale (Italia), Asociația Clubul Sportiv Dream Team (Romania) si Boldmere St Michaels Football Club (UK).

Pentru consorțiul prezentat mai sus a fost clar că sprijinirea jocului de fotbal feminin la nivel de bază și ȋncurajarea fetelor să joace la nivel de performanţă, se poate realiza, atât prin creșterea numărul de antrenoare cât și prin dezvoltarea abilităților profesionale ale tuturor antrenorilor care lucrează în această zonă.

 

Principalele obiective ale proiectului au fost:

  • Încurajarea incluziunii sociale și a egalității de șanse în sport;
  • Promovarea activității de voluntariat în sport;
  • Susținerea mobilității antrenorilor și a personalului organizațiilor sportive;
  • Îmbunătățirea sănătății publice prin activitatea fizică;
  • Utilizarea potențialului sportului pentru incluziune socială, integrare și egalitate de șanse;
  • Împărtășirea cunoştinṭelor şi informatiilor cu alte ţări (schimb de bune practici cu alte cluburi de fotbal din Europa).

Proiectul contribuie la dezvoltarea Centrului de Formare și Dezvoltare Profesională – UNEFS și de asemenea, a centrelor de formare a țărilor partenere, a căror ofertă educațională poate fi dezvoltată ca urmare a completării competențelor specialiștilor care predau în el. Antrenorii de fotbal feminin vor apela la specialiștii UNEFS și la specialiștii țărilor partenere pentru finalizarea pregătirii lor profesionale, ceea ce va crește vizibilitatea universității în zona antrenorilor de formare;

În România, chiar dacă se fac paşi tot mai hotărâṭi pentru dezvoltarea fotbalului feminin, impactul şi expunerea socială sunt ȋncă reduse.

Datorită implicării tot mai hotărâte a FRF (Federaṭia Română de Fotbal), interesul cluburilor pentru formarea unor echipe de fete (junioare, senioare) este ȋn creştere. Obligativitatea impusă de federaṭia de specialitate, legată ȋn primul rând de sistemul competiţional intern, a făcut ca importanța fotbalului feminin ȋn România să crească considerabil.

În cadrul proiectului, pe parcursul celor doi ani, s-au desfăşurat patru ȋntalniri transnaționale (seminarii și demonstrații practice) precum şi numeroase activităţi de diseminare. Legat de ȋntalnirile transnaționale, menţionăm că două ȋntâlniri au fost directe (faţă ȋn faţă), la Bucureşti şi Birmingham şi două, din cauza evenimentelor legate de pandemia Covid 19, ȋn online: Roma si Lisabona. Moderatorii ȋntâlnirilor au fost specialişti ai domeniului: profesori, antrenori, conducători ai unor instituţii sportive, medici sportivi, psihologi şi arbitrii.

La ȋntâlniri au participat, pe lângă partenerii din consorţiu, cadre didactice din UNEFS, profesori şi antrenori de la cluburile din Bucureşti şi din ţară, jucătoare de fotbal, precum şi un număr considerabil de părinţi (ai junioarelor care au participat la jocurile demonstrative).

La toate cele patru ȋntâlniri au fost remarcate idei generoase, care pot contribui la dezvoltarea fotbalului feminin autohton, idei care vor fi incluse ȋntr-un ghid de bune practici. Ghidul va fi pus la dispoziția tuturor partenerilor şi mai ales la dispoziţia antrenorilor/antrenoarelor care activează ȋn fotbalul nostru feminin, precum şi la dispoziţia studenţilor, viitorii profesionişti ai domeniului. Baza de date a evenimentelor desfăşurate va putea fi folosită și după încheierea proiectului, iar abilitățile și competențele antrenorilor care au participat la acest proiect vor putea fi, de asemenea, utilizate în formarea altor antrenori, interesați de fotbalul feminin.

Conferinţa de ȋnchidere a proiectului, ce a avut loc la sfârşitul lunii decembrie 2020, a evidenţiat posibilitatea realizării unor obiective legate de zona sportivă, cu ajutorul proiectelor ERASMUS+. Informaţii legate de proiectul “ „INCREASING THE PROFESSIONAL LEVEL OF COACHES IN WOMEN’S FOOTBALL” puteţi găsi accesând: http://procall.unefsb.ro/.

Leave a Reply

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord