Vlad Nicoară: Este o perioadă care, dacă este bine gestionată, poate avea un efect pozitiv asupra carierei fiecărui sportiv

Vlad Nicoară este preparator fizic în cadrul Federației Române de Fotbal, lucrând în prezent cu Echipa Națională U21 și Echipa Națională de Fotbal Feminin. Până nu demult, a lucrat și cu loturile naționale de juniori de fotbal masculin și feminin. Provenind din Timișoara, oraș în care a și studiat în ultimii ani, Vlad a lucrat în cadrul Centrului de Copii și Juniori al clubului ASU Politehnica Timișoara. Totodată, a participat la diferite cursuri în domeniu atât în țară, cât și în străinătate.

Pentru că ne aflăm într-o perioadă grea, în care nu facem antrenamente și competițiie sunt suspendate, este important să ne menținem fizic. Prin urmare, Vlad Nicoară ne oferă câteva sfaturi pentru această perioadă.

Având în vedere perioada în care ne aflăm, cum crezi ca va fi afectată pregătirea sportivelor?

Ne aflăm într-o perioadă delicată care cu siguranță o să influențeze viețile și carierele sportivelor, rămâne la latitudinea acestora să aleagă în ce mod, sper eu că pozitiv. Împreună cu colegii mei, am conceput un program de pregătire individuală de realizat acasă pentru sportivii care au nevoie, cu scopul de a compensa această perioadă de pauză forțată.

Care crezi ca sunt cele mai importante lucruri de făcut?

Cel mai important, respectarea prevederilor date de către autorități! Este o perioadă care, dacă este bine gestionată, poate avea un efect pozitiv asupra carierei fiecărui sportiv. Se pot îmbunătăți diferite aspecte la care un sportiv consideră că stă mai rău; cei accidentați au timp să se recupereze; există timp pentru o autoanaliză realistă, pentru setarea unor noi obiective, realiste și ele, pentru petrecerea timpului cu familia și, nu în ultimul rând, pentru a studia.

Cum este colaborarea în aceste momente cu sportivi cu care lucrezi?

Sunt o persoană deschisă și dornică să colaboreze atât cu staff-ul, cât și cu sportivii, pentru îndeplinirea obiectivelor propuse, iar în această perioadă stau în permanență în contact cu aceștia. Pentru loturile naționale de fotbal feminin, atât senioare cât și junioare, am găsit o modalitate prin care primim feedback după antrenamentele finalizate de fiecare jucătoare, metodă pe care o folosim la fiecare acțiune.

Poţi să le recomanzi câteva metode/mijloace de antrenament fetelor care joacă fotbal (pentru această perioadă)?

Cu siguranță trebuie antrenate mișcările/exercițiile deja cunoscute, pe care sportivul știe să le execute corect. Un sportiv profesionist ar trebui să aibă acasă diferite materiale pentru antrenament. Metoda circuit și metoda intervalelor pot fi eficiente în această perioadă.

Crezi că alimentaţia trebuie să fie una specială în situaţia actuală?

Legat de nutriție, cred că cel mai important în această perioadă este ca sportivii să fie atenți la cantitate. În rest, aceleași principii pentru un stil de viață sănătos!

__

Foto: FRF, Arhivă personală

Leave a Reply

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord