Cu ce rămânem în urma participării la un turneu internațional. Impresiile fetelor despre competiția din Pécs

În perioada 10-11 Februarie 2024, echipa U16 a clubului ACS Dream Team București a participat la Turneul Internațional de Fotbal Feminin U16, organizat la Pécs (Ungaria) de către clubul PMFC, în cadrul proiectului Erasmus+ “Educarea părinților în fotbalul feminin, conștientizarea și creșterea implicării acestora în procesul de dezvoltare a sportivelor”.

Dream Team a fost repartizată în Grupa A, alături de PMFC (Ungaria), SK Slavia Praga (Cehia) și AS Roma (Italia). Emoțiile au fost la cote înalte, însă dorința de a evolua într-o competiție cu echipe de top le-a dat încredere fetelor.

„Fiecare experiență din Pécs este deosebită, iar la acest turneu mi-a plăcut cel mai mult că am avut ocazia de a evolua împotriva unor echipe puternice”, a spus Teodora Mărăcineanu.

„Mie mi-a plăcut foarte mult în acest turneu deoarece am avut parte de meciuri foarte grele și am putut vedea nivelul fetelor din alte țări. Aș vrea să mai repet această experiență pentru că a fost foarte frumos să ne confruntăm cu unele dintre cele mai bune echipe”, a punctat Jeni Nae.

„Pentru mine, participarea la turneul din Pécs a fost unică deoarece am luptat cu echipe puternice. Cel mai mult m-a atras stilul de joc și dorința fiecărei echipe de a câștiga. Aș vrea să mai particip pe viitor la astfel de competiții”, a precizat Karina Șiru.

În ciuda rezultatelor negative înregistrate, fetele și-ar dori să repete o astfel de experiență, iar această dorință arată faptul că au învățat să privească dincolo de scor, să vadă fiecare meci ca o lecție și să pună accentul pe dezvoltarea și evoluția în timp a echipei.

„A fost o experiență foarte frumoasă, unde am avut ocazia să întâlnim niște echipe foarte bune. Cel mai mult mi-a plăcut că am avut șansa de a juca împotriva unor echipe ca AS Roma. Mi-aș dori ca în viitor să mai repet o astfel de experiență, deoarece e o oportunitate foarte bună de a învăța și de a progresa”, a spus Ilinca Fuia.

„Pentru mine, participarea la turneul din Ungaria a fost o experiență pe care nu o să o uit și din care am învățat multe lucruri care îmi vor fi de folos în meciurile care mă așteaptă. Cel mai mult mi-a plăcut să văd nivelul superior de pregătire al fetelor din celelalte țări participante și condițiile pe care le au. Mi-ar plăcea să repet o astfel de experiență pentru îmbunătățirea calităților”, a adăugat Karla Mincu.

“Pentru mine, participarea la acest turneu a fost o experiență foarte frumoasă. Cel mai mult mi-a plăcut că am avut parte de meciuri foarte grele care să ajute la evoluția noastră. Aș vrea să mai repet această experiență, deoarece am avut șanșa să jucăm meciuri cu echipe din străinătate și să vizităm academia celor de la Pécs”, a spus Maria Ivan.

Părinții, cei mai buni suporteri

Ceea ce a făcut ca experiența turneului din Pécs să fie una și mai frumoasă pentru echipa noastră a fost prezența părinților la fiecare meci. Încurajările lor le-au făcut pe fete să evolueze cu plăcere în fiecare meci, indiferent de scorul de pe tabelă.

Grupul de părinți a contat foarte mult deoarece ne-a dat motivația de a juca, deși scorul nu era în favoarea noastră”, a spus Jeni Nae. La rândul său, Teodora Mărăcineanu a declarat că prezența părinților la un turneu atât de important a fost extrem de benefică atât pentru ea cât și pentru echipă: „O astfel de susținere este una ireal de frumoasă. A însemnat foarte mult pentru mine prezența lor”.

“A contat extrem de mult să avem alături de noi părinți care să ne susțină și să ne încurajeze până în ultimul minut al fiecărui meci. Ne ridicau moralul indiferent de scor prin gesturile și vorbele încurajatoare”, a spus Karina Șiru.

Suporterii adevărați sunt alături de echipele favorite atât în momentele bune, cât mai ales în perioadele grele. Cu atât mai mult, părinții trebuie să își susțină copiii atunci când traversează perioade mai dificile. Fetele noastre au simțit cât de important a fost să fie încurajate la fiecare meci, chiar dacă nu au reușit rezultate pozitive.

„Pentru noi a contat mult să vedem că părinții au venit să ne vadă jucând și să ne susțină indiferent de rezultat. Ne simțim mult mai motivate atunci când suntem încurajate atât de părinții din tribună, cât și de cei de acasă”, a menționat Natalia Duță.

„A contat enorm de mult să știm că avem pe cineva acolo care se uită și ne susține indiferent de rezultatul obținut, iar asta m-a făcut să dau tot ce am putut ca să nu-i dezamăgesc că au făcut un drum atât de lung ca să ne vadă”, a spus Ilinca Fuia.

„Pentru mine a însemnat foarte mult să știu că părinții noștri erau în tribună și ne motivau să luptăm până în ultimul minut, indiferent de rezultat. Îmi ofereau încredere pentru a juca cât mai bine”, a menționat Karla Mincu.

„Pentru noi contează foarte mult susținerea părinților și le mulțumim foarte mult că și-au făcut timp să vină la meciurile noastre”, a spus Maria Ivan.

Cât de utilă a fost participarea la un turneu internațional

Fiecare partidă disputată la turneul din Pécs a fost o provocare, un test dificil, dar fiecare gol primit le-a ambiționat și mai mult pe fete. Chiar dacă nu au reușit să obțină rezultate pozitive, jucătoarele echipei noastre au avut numai lucruri bune de învățat din această experiență.

Eu cred că pentru noi, ca echipă, înseamnă foarte mult că am participat la un astfel de turneu cu o presiune mare și echipe puternice, pentru că, indiferent de rezultat, noi suntem unite și încercăm să muncim și să ne reparăm greșelile, iar pe parcurs să obținem rezultate cât mai bune”, a precizat Karla Mincu.

Faptul că adversarele au provenit din țări cu o pregătire mai bună în ceea ce privește fotbalul feminin a fost o motivație în plus pentru fetele noastre, care și-au propus să muncească și mai mult pentru a ajunge la un nivel cât mai înalt.

„Consider că a fost utilă participarea la turneu. Indiferent de rezultatele obținute, experiența aceasta ne va ajuta să ne îmbunătățim și să progresăm atât individual, dar și ca echipă. În urma acestor meciuri, am învățat că e important să joci până la final și să te străduiești indiferent de scor” Ilinca Fuia.

„Eu cred că a fost utilă participarea la această competiție deoarece am văzut un alt nivel și o altă pregătire față de cele din România și asta ne motivează să muncim mai mult ca să ajungem cât mai aproape de echipele din străinătate” – Natalia Duță.

„Am învățat că, indiferent de rezultat, trebuie să rămânem un grup unit”

Pe lângă meciurile disputate, fetele au avut ocazia de a urmări și confruntările dintre adversare, ceea ce le-a permis sa analizeze modul de joc al acestora și evoluția altor jucătoare.

Din punctul meu de vedere, participarea la o astfel de competiție a fost foarte utilă, deoarece am avut șansa să jucăm mai multe meciuri împreună cu o intensitate foarte ridicată față de meciurile din campionat. Am învățat că, indiferent de rezultat, trebuie să rămânem un grup unit”, a precizat Maria Ivan.

„A fost utilă participarea noastră pentru că am putut învăța și analiza modul de joc al echipelor. După aceste meciuri, am învățat că trebuie să fim o echipă unită și dedicată ca să putem obține rezultate pozitive”Karina Șiru.

Rezultatele negative sunt cele care ne oferă șansa de a evolua, de a ne analiza greșelile și de a ne motiva să muncim zi de zi pentru a deveni la nivelul pe care ni-l dorim. De aceea, fetele au pus accent pe ce este de îmbunătățit atât din punct de vedere individual, cât și ca echipă.

„Cred că a fost utilă participarea deoarece nu contează locul obținut, atât timp cât noi am fost mulțumite de noi înșine. Cred că mă va ajuta mult pe viitor faptul că am observat cum joacă fetele de pe postul meu și voi încerca să fac mai puține greșeli. De asemenea, este un plus și pentru echipă, având în vedere echipele pe care le-am întâlnit. Am învățat că, indiferent de loc sau țară, trebuie să fii mândru pentru efortul depus”Jeni Nae.

„Participarea și prezența noastră acolo a fost ca prima etapă dintr-un nou capitol, care sper să evolueze cât mai mult posibil. Faptul că am obținut rezultate slabe ne-a făcut să realizăm și să apreciem calitățile individuale” Teodora Mărăcineanu.

Dream Team București, în parteneriat cu PMFC – Labdarúgó din Ungaria, va desfășura, până la finalul anului 2024, proiectul Erasmus + “Educarea părinților în fotbalul feminin, conștientizarea și creșterea implicării acestora în procesul de dezvoltare a sportivelor”, finanțat de Uniunea Europeană.

 

Leave a Reply

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord