Proiect Erasmus+: Ce au învățat părinții și sportivele la conferința de la București

În urma lansării proiectului Erasmus+ “Integrarea părinților în activitatea sportivelor care practică fotbalul și îmbunătățirea relației școală-părinți-club de fotbal”, conferința de deschidere care a avut loc în decembrie 2023, la București, a fost un catalizator al cunoașterii și entuziasmului. Prezentările realizate de Bogdan Bratosin, Călina Iușan și Iuliana Demetrescu au adus informații noi și utile atât pentru sportive cât și pentru părinți.

Natalia Duță, Jeni Nae și Andreea Bărbuceanu, jucătoare în echipa U17, au subliniat importanța nutriției adecvate și a stretching-ului în pregătirea sportivă. “Am învățat cum să ne organizăm timpul, să avem mese regulate și antrenamente eficiente cu diferite exerciții de stretching la final”, spune Andreea, o reflecție comună ce pune în evidență impactul informațiilor primite în prima zi de conferință.

Părinții, pilonii acestui proiect, au fost încântați de evenimentul desfășurat la București. Alexandrina Nae și Alina Bolboacă, părinți participanți, și-au exprimat recunoștința și entuziasmul față de cunoștințele acumulate. “Am învățat astăzi cum să fim alături de fete mental, să le susținem în tot ceea ce fac, să le oferim o nutriție cât mai bună ca să poată să exceleze și să comunicăm cât mai bine cu ele”, recunoaște Alexandrina, în timp ce Alina, mămică venită din Ungaria ne mărturisește următoarele lucruri: “Am înțeles cum ar trebui să se comporte părinții, cum să comunice cu copii lor, dar și importanța legăturii dintre copii, părinți și antrenor”, punctând importanța susținerii psihologice și emoționale a sportivelor.

Cosmin Mărăcineanu a remarcat valoarea schimbului de experiență între părinți și staff-ul tehnic din Ungaria și Croația, subliniind importanța colaborării internaționale în acest domeniu. “Ne-a ajutat participarea staff-ului echipei din Ungaria și Croația. Sperăm ca în curând să fim și noi la același nivel și mai mult ca sigur avem numai de învățat unii de la alții”, spune Cosmin, ilustrând viziunea de creștere și dezvoltare a proiectului.

 

“Clar astăzi am învățat cum să îi susținem cât mai bine pe copiii noștri, să îi motivăm. Eu mă bucur că alături de mine și copilul meu a aflat noțiuni de nutriție solide și de pregătire pre-antrenament și post-antrenament”, a mărturisit Adrian Nine, punând accent pe importanța educării atât a părinților cât și a sportivelor în ceea ce privește nutriția.  

Într-o societate în continuă schimbare, o mămică subliniază importanța unității: “Este foarte important să avem reperul acesta că suntem o echipă, împreună cu toții, de la copii, părinți, arbitri și până la antrenori, iar astfel de întâlniri mie mi se par extraordinare. Mulțumim și părinților și antrenorilor care au venit din alte țări. Mi se pare extraordinar ce se întâmplă aici”. Aceste cuvinte nu doar că rezumă esența întâlnirii, dar și conturează obiectivul final al proiectului Erasmus+: de a crea o comunitate unită și puternică în jurul fotbalului feminin.

Feedback-ul pozitiv și energia vibrantă emanată de către participanți subliniază impactul benefic al conferinței. Proiectul transcende granițele obișnuite, facilitând nu doar ascensiunea tinerelor sportive spre performanță, ci și consolidând în mod semnificativ conexiunea dintre părinți și copii. 

 

Leave a Reply

* GDPR (obligatoriu)

*

Sunt de acord